Wanneer jij of je kind op vioolles gaat heb je een instrument nodig. Die kun je kopen, huur-kopen of huren. In de meeste gevallen is huren het voordeligste. De verschillende vioolbouwers waarvan ik weet dat ze goede viooltjes hebben:
- Willem Bouman in Den Haag
- Haagsche viool en cello in Den Haag
- Katharina Meierott in Den Haag
- Strijkinstrumentenshop in Den Haag
- Allargando in Waddinxveen
- Maki vioolbouw in Utrecht
Ik zou een aantal bellen om te vragen naar de tarieven en voorwaarden. Wanneer je een besluit hebt genomen zou ik ook eerst bellen voor je er heen gaat, om zeker te zijn dat ze een goed instrument hebben liggen zodat je niet voor niets afreist.
Neem niet een te groot instrument. Liever dat je over een paar maanden weer daarheen gaat om een groter model te halen, dan dat jij of je kind nu kramp krijgt in de vingers omdat de afstanden te groot zijn. Een viool koop/huur je niet op de groei! De maat wordt vaak gemeten de aan armlengte, ik hanteer een andere methode. Boven- en onderarm moeten een hoek van 90 graden maken wanneer de hand in ‘eerste positie’ is, op de plek waar je de vingers op de snaren zet.
Bij de vioolbouwer kun je de kin- en schoudersteun afstemmen op jouw lichaam of dat van je kind. Er zijn heel veel verschillende soorten steunen en een viool wordt altijd geleverd met die twee hulpstukken. Pas het ter plekke en kijk of het lekker zit. In de les kunnen we het nog wel een beetje bijstellen, maar in principe moet het al aardig zitten. N.B. voor heel kleine kinderen is een sponsje of kussentje vaak veel fijner dan een schoudersteun.