Hè? Geld verspillen? Maar dat is niet de bedoeling! Wanneer kinderen beginnen met hun instrument, zien de meeste ouders hun kindje al schitteren op grote podia. Helaas stoppen veel kinderen na een jaar of twee met het instrument en vijf jaar later zijn ze alles wat ze hebben geleerd alweer vergeten. En vaak zijn het dezelfde ouders die verzuchten dat ze het zo jammer vinden dat ze zelf destijds gestopt zijn met hun instrument. Hoe komt het toch dat deze traditie van stoppen telkens wordt voortgezet en hoe kun je dit voorkomen?

10 tips om geld te verspillen

  1. Kies een instrument voor je kind. Wanneer je graag wil dat je kind gemotiveerd blijft tijdens de lessen, laat hem dan alsjeblieft zelf het instrument kiezen. Ga bv. naar een concert, luister naar Prokofiev’s Peter & de wolf, of Britten’s The young person’s guide to the orchestra.
  2. Laat je kind zelf kiezen hoe vaak en hoe lang hij moet oefenen. Veel ouders vertellen me dat het zo lastig is om hun kind aan het oefenen te krijgen. Maar vraag je ook aan je kind of hij wil tandenpoetsen, of hij naar bed wil, of hij naar school wil? Geef je kind niet de keuze om te oefenen, maar integreer het in de standaard routine. Wanneer je kind niet oefent is het echt zonde van je geld, want hij leert er niks van! Echt, hij komt geen stap vooruit.
  3. Kies een willekeurige docent. Surf op het internet en kies de goedkoopste docent met de kortste reistijd. Dan weet je niet wat voor pedagogische visie hij heeft, of er een klik is met jouw kind, of hij een opleiding heeft. Nee, beter neem je een aantal proeflessen bij verschillende docenten en kies je samen met je kind de beste docent. Wees kieskeurig!
  4. Zeg de les om de haverklap af, of kom überhaupt niet opdagen. Iedere keer als de les niet doorgaat doorbreek je het lesplan dat de docent met jouw kind heeft. Bovendien is het heel vervelend voor de docent als er een gat in het rooster komt. Als je kind echt ziek is zeg je de les natuurlijk af, maar anders niet!
  5. Ga er zelf nooit eens bijzitten in de les. Ik weet dat het niet altijd praktisch is, je hebt het druk. Maar om je kind goed te begeleiden is het noodzakelijk om af en toe in de les te zitten om te kijken wat er gedaan wordt. Lukt het je echt niet om er zo af en toe bij te zitten, neem dan initiatief om te vragen aan de docent hoe het met jouw kind in de les gaat. SMS, WhatsApp, mail, bel, doe iets.
  6. Negeer aantekeningen in het schrift en het boek. Ik stuur al mijn leerlingen naar huis met een berg aantekeningen in het boek en in het schriftje. Ik schrijf die niet op omdat ik zo graag schrijf, maar om handvatten te geven aan je kind om thuis mee te oefenen. Laat je thuis je kind de leuke liedjes spelen zonder op die aantekeningen te letten is zonde van de les, want hij leert er niets van. Oh, en vergeet ook vooral niet om de boeken en het schrift mee te geven naar de les!
  7. Betaal de rekening niet (op tijd). Echt, het factureren en achter geld aanzitten is het minst leuke deel van dit beroep. Uiteindelijk kan ik jouw kind niet blijven lesgeven als je niet betaalt, ook bij mij moet de schoorsteen blijven roken. Zorg dat je de rekening op tijd betaalt zodat je kindje niet hoeft te boeten voor jouw wanorde.
  8. Doe niet mee aan leerlingenconcerten. Een voorspeelavond is inderdaad niet op de gebruikelijke lestijd, en meestal in de drukke perioden aan het eind van het schooljaar en rond de kersttijd. Maar als je toch bezig bent met geld verspillen is het een goede gelegenheid om deze concerten aan je voorbij te laten gaan. Je kind krijgt tijdens een voorspeelavond de kans om alles wat hij heeft geleerd te laten zien aan publiek en daarvoor veel waardering terug te krijgen, een enorme boost in zelfvertrouwen!
  9. Koop een slecht instrument. Uit een slecht instrument krijgt zelfs een prof nog geen goed geluid. Kun je nagaan hoe dat moet zijn voor jouw kind. Muziekles kost veel geld, meer dan welke sport dan ook. Hou in je begroting er rekening mee dat je een goed instrument koopt of huurt (vraag de docent om advies), dat je een lessenaar moet aanschaffen en regelmatig boeken moet kopen. Kun je het niet betalen, begin er dan niet aan en voorkom frustratie.
  10. Laat hem stoppen wanneer het moeilijk wordt. Vooral het begin van vioolles is erg lastig. Het duurt een poos voordat je echt liedjes kunt spelen, dus is het belangrijk om iedere stap van het proces te belonen met complimenten. Leer te genieten van de kleine dingen. Je kind zal gefrustreerd raken omdat het niet lukt en hij zal willen stoppen. Als je geld wilt verspillen, mijn tijd wilt verspillen en (het ergste van alles) je kind wilt leren dat je niet gelooft dat hij moeilijke dingen kan doen, laat hem dan alsjeblieft stoppen. Je moet sterk zijn om een goede muziek ouder te zijn. Je kunt niet altijd de beste vriend van je kind zijn en hij zal je echt niet altijd aardig vinden. Maar als je hem aanmoedigt om door te zetten, zal hij je later dankbaar zijn.

Ik heb zelf een dochter van 8 die op pianoles zit en geloof me, het gaat niet vanzelf. We moeten haar telkens helpen herinneren om haar lesje te doen en bovendien geeft ze nogal gauw op. Regelmatig zit ik naast haar om haar te begeleiden in het proces. Stap voor stap. Kortom, ik weet hoe het is!

We willen het beste voor onze kinderen en moeten oppassen dat we onze kinderen niet pushen, maar ook niet verwaarlozen. Wees niet een van die ouders die de gemakkelijke weg kiest wat betreft muziekles.

Wat gebeurt er als het wel goed gaat met de muzieklessen? Je kind leert discipline, nauwkeurigheid, wilskracht, doorzettingsvermogen, aandacht voor detail, en vastberadenheid. Wetenschappers hebben aangetoond dat kinderen die een muziekinstrument beoefenen betere cijfers halen op school en meer zelfvertrouwen hebben. Muzikale kinderen leven in een verrijkende omgeving waarin ze leren om kunst te waarderen, en daarmee de schoonheid in de wereld om hen heen. De meesten zullen geen professionele musici worden, maar wel betere mensen als resultaat van alle moeite.

Inspiratie voor deze blog: www.moderatelycrunchy.com

Share