Hoogbegaafd/Talent

 Kinderen

Je kunt kinderen met een muzikale gave herkennen doordat ze veel met muziek bezig zijn. Ze hebben gevoel voor melodie, maat, ritme en patronen en kunnen liedjes op de juiste toonhoogte nazingen. Ze kunnen op gehoor liedjes spelen en melodieën verzinnen.

Overige kenmerken

  • Bijna altijd muziek op de achtergrond (fluiten, neuriën)
  • Gevoelig voor geluiden (vogels, klokgelui uit de verte, verkeer)
  • Ritme in de taal (rijmen)
  • Ezelsbruggetjes om iets te onthouden
  • Melodische accenten in mondeling taalgebruik (stembuigingen, klankkleur, intonatie, tempo)
  • Een muzikaal kind kan vaak levendig voorlezen.

Talent en/of (hoog)begaafdheid wordt tegenwoordig herkend en erkend. Op school is het lastig de juiste balans te vinden tussen voldoende uitdaging en een goede aansluiting met andere kinderen. Terwijl een kind bijvoorbeeld wat lesstof betreft al twee leerjaren voorloopt, is hij nog veel te jong om met die grote kinderen te spelen. Ondanks verrijking en verdieping in zijn eigen groep krijgt hij waarschijnlijk niet voldoende uitdaging. Het gevaar is dat hij gedemotiveerd raakt, zich aanpast en gaat onderpresteren.

Vioolles

Viool leren spelen biedt een uitstekende uitdaging waarbij niveau niet gebonden is aan leeftijd. De viool is een complex instrument dat dagelijkse oefening vraagt, ook van een talentvolle of (hoog)begaafde leerling. Omdat de vioolles wordt aangepast aan de persoonlijke ontwikkeling activeert en stimuleert het de cognitieve vaardigheden van de leerling. Dit komt ten goede aan de algemene schoolprestaties, zowel in het basis- als in het vervolgonderwijs.

Annemarie is zelf ook hoogbegaafd. Als ervaringsdeskundige en vanuit haar fascinatie met talent en hoogbegaafden heeft ze hier veel onderzoek naar gedaan. Met haar begripvolle houding en structurele aanpak weet ze (hoog)begaafde en talentvolle leerlingen op de juiste manier aan te spreken en te stimuleren.

Achtergrond Annemarie

Geboren in een muzikaal gezin, vader en moeder beide musici, kreeg Annemarie alle gelegenheid om haar gave te ontwikkelen. Als kind zong ze veel en experimenteerde veelvuldig op de piano. Op haar zevende begon zij net als haar grote zus met vioollessen. Ze kreeg volgens de Suzuki-methode les van Stieneke Voorhoeve-Poot. Annemarie schoot door de lesboeken heen, waardoor zij amper twee jaar na haar eerste vioolles toelatingsexamen deed voor de jong talenten afdeling van het Koninklijk Conservatorium; daar kreeg ze uitstekend en degelijk les van Qui van Woerdekom. Als puber besloot Annemarie te stoppen met viool spelen en een andere weg te vervolgen. Onder andere had zij een onderneming in ICT waarin zij database-applicaties programmeerde, websites bouwde en systemen beheerde. Acht jaar later pakte zij haar instrument weer op en na een half jaar voorbereidingstijd werd ze aangenomen voor de hoofdvakopleiding aan het Utrechts Conservatorium. Daar behaalde ze haar bachelor en master diploma. Annemarie ontdekte haar hoogbegaafdheid (na jarenlange vermoedens) pas in 2013.

Agenda

apr
17
vr
19:00 Voorspeelavond @ Cultuurhuys de Kroon
Voorspeelavond @ Cultuurhuys de Kroon
apr 17 @ 19:00 – 21:30
Dit concert wordt gegeven door leerlingen uit Den Haag, Gouda en Waddinxveen. Om 19:00 spelen kinderen volwassenen Om 20:30 spelen jongeren Alle leerlingen kondigen zichzelf en het stuk dat zij gaan spelen zelf aan. Sommige[...]
apr
18
za
10:00 Groepsles @ Locatie Gouda
Groepsles @ Locatie Gouda
apr 18 @ 10:00 – 11:30
 

Facebook

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error

Error: Error validating access token: Sessions for the user are not allowed because the user is not a confirmed user.
Type: OAuthException
Solution: See here for how to solve this error

2 months ago

Viooltalent

Heeft u muzikale kinderen en houden ze van film?
Het Nederlands Silent Film Festival organiseert dit jaar een heuse Kindermuziekworkshop, geleid door Anne-Maartje Lemereis van Stichting In De Knop.

Muzikale kinderen vanaf 8 jaar oud leren korte silent films te begeleiden. Alle instrumenten en speelniveaus zijn welkom!

De workshop vindt plaats op zondag 12 januari om 11:30 in Pand P Eindhoven! Inschrijven kan via een chatbericht op facebook of via www.nsff.nl/kindermuziekworkshop!
... See MoreSee Less

2 months ago

Viooltalent

"Van muziek oefenen leert een kind verdragen dat het iets niet kan..."Een stukje uit een interview met schrijfster Anna Enquist uit Medisch Contact, december 2019. Behartigenswaardige woorden!

Lees hier het volledige artikel: https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/ongeduld-is-de-gesel-van-onze-tijd.htm
... See MoreSee Less

3 months ago

Viooltalent

Gefeliciteerd Shuhan met je medaille en mooie uitvoering. Het was best spannend om voor de eerste keer op een concours te spelen, je hebt het super gedaan. Met dank aan Willem van Prooijen voor de piano begeleiding.
#trotsejuf #nuheefthijnógmeermotivatie
... See MoreSee Less

Share